Digestia alimentelor

Multi dintre noi, in alergatura de zi cu zi, nu constientizam ce consumam in timpul mesei, dorind in principal sa ne potolim senzatia de foame si ne continuam cat mai rapid treburile, fie ca luam ceva din vitrinele magazinelor sau mergem la “Meniu zilei”.
Insa ulterior ne putem confrunta cu disconfort, balonare, constipatie, stare de oboseala si nu stim care este cauza.
Cu totii stim, “Esti ceea ce mananci” nu mai este demult un cliseeu, bolile de ordin digestiv fiind printre cele mai frecvente la nivel mondial.
 
🕟Despre digestie🕤
– Trecerea alimentelor din stomac in intestinul subtire dureaza intre 6 si 8 ore.
– Din intestinul subtire, ce trebuie evacuat trece mai departe spre colon.
– Cand ajung in colon, se poate ca unele alimente sa mai fie digerate.
– Bacteriile sanatoase care traiesc in colon descompun ceea ce mai ramane acolo.
– Digestia prin intestinul gros dureaza mai mult decat in stomac si intestinul subtire – in jur de 24 de ore.
– Din colon, materiile digestive sunt transportate spre rect, unde raman pana cand exista o miscare intestinala.
– O friptura se poate plimba prin organism 2-3 zile pana sa fie evacuata.
– Fructele si legumele ies din corp in mai putin de 12 ore.
– Eliminarea completa a alimentelor din corp poate dura chiar si cateva zile.
– Din aceste motive este indicat sa nu mananci seara cu 3-4 ore inainte de culcare.
 
🟢 Timpul de digestie al alimentelor🟢
1. Apa – ajunge imediat in intestine
2. Sucurile de fructe si legume – 15 – 20 de minute
3. Supa clara de legume – 15 – 20 de minute
4. Alimentele semi-lichide salate, legume sau fructe blenduite, pisate – 20 – 30 de minute (prin blenduire organismul absoarbe de 5 ori mai multe vitamine, minerale si proteine din ele).
5. Pepenele rosu – 20 de minute
6. Pepenele galben – 30 de minute
7. Portocalele, grapefruitul, strugurii – 30 de minute
8. Merele, perele, piersicile, ciresele, etc – 40 de minute
9. Legume suculente precum salata verde, rosiile, castravetele, telina, ardeiul gras rosu si verde – 30 – 40 de minute
10. Legume la aburi sau gatite, legume cu frunze verzi – spanac, kale – 40 de minute
11. Zucchini, broccoli, conopida, porumbul, varza – 45 de minute
12. Radacinoase precum morcovii, guliile, sfecla, pastarnacul, etc – 50 de minute.
13. Legume cu amidon – cartoful, cartoful dulce, anghinarea, castanele, etc – 60 de minute
14. Legume bogate in carbohidrati – Orez brun, mei, hrisca, faina de porumb, ovaz – 90 de minute
15. Legume si boabe, bogate in carbohidrati si proteine – lintea, lime, mazarea, fasolea rosie – 90 de minute
16. Boabele de soia – 120 de minute
17. Seminte de floarea soarelui, de dovleac, susan – 2 ore
18. Migdale, alune raw, caju, pecan, etc – 2 1/2 ore pana la 3 ore.
19. Laptele – 3 ore
20. Lapte degresat, ricotta, branza cottage sau slaba – 90 de minute
21. Branza cottage din lapte integral – 120 de minute
22. Painea – 3 ore
23. Orezul fiert – 1-2 ore
24. Ciupercile – 5-6 ore
25. Cartofii prajiti – 3 – 4 ore
26. Cartofii fierti – 3 ore
27. Cascaval, parmezan, branza tare – 4 – 5 ore
28. Galbenusul de ou – 3
 
⚠️SFATURI UTILE PENTRU O DIGESTIE BUNA
🆙Ideal ar fi sa se consume alimentele in ordinea digerarii. Cele mai usoare la inceput.
🆙Ruta alimentelor prin organism este ca o autostrada. Daca masinile lente sunt in fata, le vor incetini si pe urmatoarele din coloana ceea ce conduce la ambuteiaj.
🆙Bea mai degraba apa calduta/ceai, in loc de apa rece care incetineste procesul digestiv.
🆙Ia mese regulate peste zi. Si consumand alimente cam din aceeasi grupa ajuti digestia.
🆙Atentie la portiile de mancare, nu te ridica de la masa atunci cand simti ca nu mai poti.
🆙Mananca relaxata, calma, mesteca bine inghititurile. Vei ajuta digestia.
🆙Nu manca la ore tarzii, deoarece sistemul digestiv este incetinit seara, iar toata mancarea va sta in stomac pana cand sistemul se va pune in miscare.
 
🔴In concluzie, conteaza ce mananci si cand mănânci❗️
Daca v-a placut postarea, Like&Share! 🙏
Sursa:Provita Nutrition